Apple AirPods Max - recension

AirPods Max är perfekta hörlurar för Apple-fantasten

Apple AirPods Max
(Image: © TechRadar)

TechRadar Slutsats

Apple AirPods Max är bland de bästa hörlurarna vi har testat, enkla att använda och med en utmärkt brusreducering som med lätthet tar sig an Sony WH-1000XM4 och Bose Noice Cancelling Headphones 700. Dess höga pris, begränsade nytta för Android-användare och bristen på 3,5mm ljudutgång gör dock att vi endast rekommenderar dem för iOS-användare med gott om pengar över och ett begränsat intresse för ordentligt högupplöst ljud.

För

  • +

    Otroligt bra ljud

  • +

    Fantastisk användarupplevelse

  • +

    Utmärkt funktionalitet för iOS

  • +

    Mycket bra brusreducering

Emot

  • -

    Dyra (!!!)

  • -

    Ingen 3,5mm ljudutgång

  • -

    Begränsad funktionalitet med Android

  • -

    Fodralet...

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

Kort sammanfattning

Apple AirPods Max är kanske de mest efterlängtade hörlurarna under 2020, efter åratal av rykten och spekulationer.

Förväntningarna är höga på Apples första par hörlurar av typen over-ear, allra helst med tanke på framgångarna med Apple Airpods och AirPods Pro som har blivit några av de mest igenkända trådlösa hörlurarna på markaden.

Vi har hört rykten sedan 2018 om att AirPods Max skulle bli de mest avancerade hörlurarna någonsin med spekulationer om futuristisk funktionalitet som att kunna styra dem med gester, utan att ens behöva nudda hörlurarna fysiskt.

Hade AirPods Max levererats med funktionalitet likt detta så hade kanske prislappen på 6695 kr varit motiverad, men så är tyvärr inte fallet.

I verkligheten så är Apple AirPods Max mer ordinära än vad många har förväntat sig, om än med utmärkt ljudkvalité och en del smidiga funktioner för de av er som redan är djupt rotade i Apples ekosystem.

Apple AirPods Max recension

(Image credit: TechRadar)

Om vi börjar med vad som är positivt så är ljudupplevelsen något av det allra bästa med Apple AirPods Max. Man tävlar utan tvekan i samma liga som exempelvis Sony WH-1000XM4 på den punkten med en bred, uppslukande ljudbild som är nogrant balanserad med klar diskant, mjukt och fint mellanregister och en kraftfull bas.

Med dess höga nivåer av detalj och klarhet så avslöjar AirPods Max element ur dina favoritlåtar som du kanske aldrig lagt märke till tidigare och det om något är kännetecknande för ett par riktigt välljudande hörlurar.

Brusreduceringen är även den på nivå med marknadsledande hörlurar som Bose Noice Cancelling Headphones 700 och det transparanta läget som släpper in omgivningens ljud är onekligen mycket smidigt när du snabbt behöver höra vad som händer omkring dig.

Även om det kan råda delade meningar om designen så är den i vår mening helt rätt. Med stora, platta öronkåpor tillverkade av metall så ser AirPods Max onekligen ut som en Apple-produkt, med fokus på enkelhet och funktionalitet.

Materialvalen gör även att de känns mer premium än exempelvis Sony WH-1000XM4 som till stora delar är tillverkade av plast. Valet av metall gör dock att AirPods Max istället blir relativt tunga. För att motverka detta har Apple designat bandet över huvudet med ett nät som är tänkt att fördela vikten när du använder hörlurarna, även om det inte går att undvika helt och hållet. Är du känslig för tunga hörlurar så är nog AirPods Max helt enkelt inte rätt hörlurar för dig.

Apple AirPods Max öronkuddar

(Image credit: TechRadar)

Med det sagt, så upplever vi fortfarande dem bekväma nog under våra tester och vi uppskattar de fysiska kontrollerna jämfört med de ofta vaga svepkontrollerna som många andra trådlösa hörlurar förlitar sig på numer. Något vi gillar särskilt mycket är reinkarnationen av Apple Watch Digital Crown som enkelt låter dig justera volym och uppspelning med stor precision.

Det är även det här som är grejen med AirPods Max och Apple-produkter rent generellt, de bara fungerar. Att para ihop AirPods Max med iPhone eller iPad är otroligt enkelt och vi har inte märkt av några irriterande störningar i anslutningen heller. Apple har även valt bort teknik man inte upplever fungerar tillfredställande,  exempelvis svepkontroller.

En av de största problemen med designen är dock avsaknaden utav 3,5mm ljudport, något som innebär att om du vill lyssna via sladd eller koppla dina AirPods Max till en förstärkare eller DAC så måste du köpa till antingen en adapter eller en Lightning till 3,5mm-kabel. Detta är mycket olyckligt med tanke på priset och om Apple vill kunna marknadsföra dessa som ett par premiumhörlurar så är det onekligen ett hinder att du inte direkt ur kartongen kan koppla dem till en förstärkare.

Ytterligare en sak som riskerar skrämma bort audiofilerna är att det saknas stöd för högupplösta ljudcodecs och man är begränsad till Apples egna Apple Digital Masters.

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

Frågan är ju då, vilka är Apple AirPods Max tänkta för? Trots sitt premiumpris och överlag utmärkta ljudkvalité så är de onekligen inte tänkta för audiofiler som vill klämma ur varenda uns av ljudkvalité från sina hörlurar med hjälp av högupplösta ljudcodecs och förstärkare.

Priset i sig innebär ju dessutom att det här inte är tänkt att vara en produkt för den stora massan heller, merparten av befolkningen är ju långt ifrån redo att lägga den mängden pengar på ett par brusreducerande hörlurar.

Vår slutsats är att AirPods Max är mycket fokuserad på målgruppen av Apple-fantaster som redan har en iPhone, använder Siri frekvent och kanske redan äger ett par AirPods sedan tidigare.

Det finns många fördelar för Apple-användaren som Android-användare inte får tillgång till, inklusive spatialt ljud, möjligheten att automatiskt byta mellan iOS-enheter, enkel parkoppling, röstaktivering av Siri och möjligheten att dela ljudet.

För Android-användare så är AirPods Max inte mycket mer än ett par högpresterande brusreducerande hörlurar med något annorlunda design och hur fantastiskt de än må låta, så kan vi inte se att de är värda sin prislapp för just dessa användare.

Är du istället en del av Apples ekosystem, har gott om pengar som bränner i fickan och inte bryr dig om högupplösta ljudcodecs, då kommer det vara svårt att hitta ett par hörlurar som låter bättre och är enklare att använda än AirPods Max.

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

Apple AirPods Max pris och lanseringsdatum

Apple AirPods Max kostar 6 695 kr och finns att köpa sedan den 15 December 2020.

Efterfrågan är dock så stor att det är ont om produkter i lager och du kommer sannolikt få vänta i ett antal veckor på ett par AirPods Max, oavsett om du handlar direkt från Apple eller via återförsäljare.

Priset gör AirPods Max markant dyrare än många av de andra alternativen på marknaden, inklusive våra favoriter, Sony WH-1000XM4 och alla som hoppades på ett plånboksvänligt alternativ blir onekligen besvikna.

Ryktet säger att Apple planerar att släppa ett billigare, mer träningsanpassat alternativ av AirPods Max framöver, men vi får nog kallt räkna med att även de kommer kosta en ordentlig slant.

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

Design

Bortsett priset så är nästa vattendelare designen på AirPods Max. De ser inte riktigt ut som övriga hörlurar på marknaden just nu med dess stora, platta öronkåpor av metall och ett synnerligen udda fodral.

Det finns onekligen en speciell Apple-känsla över hörlurarna och omdömet verkar variera mellan minimalistisk finess och tråkigt slätstrukna. Vill man ha något mer uppsendeväckande kan man dock välja något av de mer färgglada alternativen av AirPods Max, rosa, grön eller himmelsblå istället för de mer traditionella silver och rymdgrå.

Vi var inte helt säkra på designen överlag till att börja med, men den växer på oss och ser onekligen lite speciella ut jämfört med konkurrenterna, dessutom med en byggkvalité som ger rätt premiumkänsla för pengarna.

Materialvalet med en hel del metall innebär dock att AirPods Max är relativt tunga, 385 gram jämfört med exempelvis Sony WH-1000XM4 som väger in på 254 gram. Det innebär visserligen att känslan av ett par välbyggda och tåliga hörlurar förstärks men då på bekostnad av en ökad vikt på ditt huvud som kan trötta ut dig i längden.

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

För att motverka den något höga vikten så har Apple AirPods Max ett huvudband som består av stora delar nätstruktur, för att fördela trycket över en större yta på ditt huvud. Det ser en smula speciellt ut men efter att ha spenderat en del tid med AirPods Max så har vi kommit att uppskatta det hela och de är förvånandsvärt bekväma att bära, trots sin vikt.

Är de lika bekväma som Sony WH-1000XM4? Nej, de når inte riktigt upp till nivån hos de bästa hörlurarna 2020 i det perspektivet, men AirPods Max kommer åtminstone inte med den där obekvämt klämmande känslan som vissa over-earhörlurar står för.

Huvudbandet i sig är tillverkat av rostfritt stål med teleskoparmar som du kan justera för att hitta en bra passform. När du fått till de bra så stannar de dessutom i sitt läge, så att du slipper pilla med det för att de ska sitta bra på huvudet.

Öronkåporna är av typen memory foam som är både bekväma samtidigt som de är följsamma och anpassar sig efter ditt huvud på ett bra sätt. Själva tygdelen är dessutom enkelt att ta bort och hålls fast av magneter. Detta innebär att du kommer kunna köpa nya kuddar för att ersätta de gamla, eller komplettera med en ny färg om du så önskar, för 850 kr per par.

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

Kontrollerna för att styra AirPods Max är minimalistiska med en Digital Crown som känns igen från Apple Watch. Detta ska då ge dig hög precision när du justerar volymen samtidigt som du ska kunna styra uppspelningen, hantera samtal samt aktivera Siri vid behov.

Genom att snurra på Digital Crown som sitter på den högra hörluren så justerar du volymen, enkeltryck på den för att starta/stoppa uppspelning eller svara och lägg på samtal. Dubbeltryck på den hoppar framåt i spelningslistan och trippeltryck gör att du hoppar bakåt.

Vi gillar den taktila känslan som detta ger oss och det känns definitivt som ett mer exakt sätt att justera volymen på än vad knappar eller svepningar presterar. Faktum är att vi är mycket glada över att Apple inte valde någon form av pekkänsligt skal, då vår upplevelse är att dessa kan vara en smula svåra att använda i praktiken.

Den högra hörluren har även en knapp som styr brusreduceringen och ger dig möjlighet att skifta mellan brusreducering och transparanta läget som låter visst ljud komma igenom vid behov. I botten av hörluren hittar du även en Apple Lightning-port för laddning av dina hörlurar.

En sak du inte kommer hitta är ett traditionellt 3,5mm-uttag på dina hörlurar. Vill du lyssna trådburet så behöver du antingen skaffa en adapter eller en Lightning till 3,5mm-sladd, ett tillbehör som kostar 395 kr extra.

Det är onekligen en smula frustrerande att detta inte medföljer, med tanke på att du betalar 6 695 kr för dina AirPods Max och det kan vara så att du skulle vilja kunna koppla dem till en förstärkare eller DAC för att klämma ur maximal ljudkvalité ur dem direkt från start.

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

Intressant nog så är inte avsaknad utav 3,5mm-port det mest kontroversiella med AirPods Max. Istället är det tillhörande Smart Case, som används för att kunna sätta hörlurarna i sitt maximala energisparläge när du inte använder dem, som tar det priset.

Hittils har Smart Case utseendemässigt jämförts med en BH, ögonmask och handväska av lättroade människor och ärligt talat, vi kan verkligen inte klandra dem.

Vi skulle ha mindre åsikter om det hela om Smart Case faktiskt skyddade hela hörlurarna, men istället lämnas huvudbandet helt oskyddad och även om öppningen i botten för att tillåta laddning gör detta enkelt, så innebär det även att porten i sig är oskyddad mot smuts och annat elände.

Materialet i Smart Case gör dem dessutom till en magnet för smuts, repor och det räcker i princip med att slänga ner dem i en väska för att du ska tappa dess ursprungliga look direkt. Vi förväntar oss ändå mer av Apple vid det här priset och även om fodralet är både lätt och kompakt så hade det varit önskvärt med ett större fodral som täcker hela hörlurna.

Apple AirPods Max fodral

(Image credit: TechRadar)

Ljudupplevelse

Ljudkvalitén som kommer ur Apple AirPods Max är helt enkelt utmärkt. De kommer med en bred, välbalanserad ljudbild som lämnar gott om utrymme för varje instrument att briljera. Parat med funktioner som automatiskt pausa uppspelning om du tar av dig hörlurarna samt spatialt ljud så innebär detta att du har ett par riktigt speciella hörlurar.

Lyssnar man på Phoebe Bridgers Garden Song så förmedlas hennes mjuka sångröst med bra detaljrikedom och gitarrtonerna levereras med bra kvalité och härlig stereoseparation av AirPods Max.

Går vi vidare till Love My Way av The Psychedelic Furs så låter klockspelet ljust och levande medan en tight bas levererar en stabil grund för gitarr och sång. Även när vi vrider upp volymen så klarar vi oss från distortion, delvis tack vare den neodymmagnet som driver de 40 mm stora högtalarelementen i AirPods Max.

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

Våra tester visar att AirPods Max passar utmärkt för i stort sett alla typer av musik, oavsett om du föredrar pop med framträdande sångare eller hiphop med tunga basgångar och, till skillnad från AirPods Pro så klarar AirPods Max även av klassisk musik riktigt bra. När vi lyssnade på Mozarts Jupiter så levererades såväl inledningens pampighet som de tystare flöjtpassagerna med stor precision och en fantastisk känsla.

Trots AirPods Max höga pris så saknas i stort sett stöd för högupplösta ljudcodecs utöver Apples egna Apple Digital Masters, en teknik som endast finns tillgängligt via Apple Music. Det här får oss återigen att känna oss något snopna, då man verkligen kunde förvänta sig mer omfattande stöd för högupplöst ljud vid den här prisnivån.

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

Spatialt ljud

Precis som med AirPods och AirPods Pro så finns Apples H1-krets i varje hörlur, ett chip som har inte mindre än 10 processorkärnor särskilt anpassade för ljud och ljudbearbetning som Adaptiv EQ, aktiv brusreducering, transparant läge samt det som kallas spatial ljud, eller rumsligt ljud.

Spatialt ljud kom som en del av iOS 14 och till en början för AirPods Pro. Tekniken stödjer 5.1-, 7.1-material samt Dolby Atmos och positionerar ljudet omkring dig i en virtuell miljö. Detta innebär exempelvis att ser du en Dolby Atmos-film där ett flygplan flyger ovanför dig, så kommer det låta som att flygplanet verkligen passerar ovanför ditt egna huvud.

Något som är unikt för rumsligt ljud är att AirPods Max har möjlighet att känna av hur ditt huvud rör sig med hjälp av inbyggda accelerometrar och gyroskåp samt var i förhållande till dig själv som din iOS- eller iPadOS-enhet befinner sig. Detta innebär att ljudet och ljubilden kommer att anpassa sig utefter hur du rör dig, så att det alltid låter som att ljudet kommer från skärmen.

Vill du testa själv hur det fungerar behöver du hitta material som stödjer de tidigare nämnda formaten, exempelvis via Apple TV+, Disney+ eller HBO Max som alla stödjer spatialt ljud. I skrivande stund saknar Netflix och Amazon Prime stöd för tekniken, men vi hoppas detta åtgärdas inom kort.

Dessbättre, så finns det stöd för att konvertera material i stereoljud till spatialt ljud när du använder AirPods Max eller AirPods Pro genom att öppna inställningarna för dina hörlurar på din iOS- eller iPadOS-enhet.

Vi har testat spatialt ljud i AirPods Max med innehåll från Apple TV+ och vi måste säga att det är väldigt häftigt. Kanske inte fullt lika övertygande som en ordentlig Dolby Atmos-anläggning, men det gör filmtittande mycket mer uppslukande och det är en fantastisk liten finess för er som tittar på väldigt mycket film och serier på iPhone eller iPad.

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

Brusreducering

Brusreduceringen som Apple har byggt in i AirPods Max är mycket kraftfull och vi vill nog hävda att den är i nivå med hörlurar som Sony WH-1000XM4 och Bose Noice Cancelling Headphones 700.

Varje öronkåpa är utrustad med tre yttre mikrofoner för att samla in yttre ljud och ytterligare en mikrofon på insidan av öronkåpan för att stämma av ljudet som når dina öron.

Apple säger att AirPods Max använder sig av computational audio, ljudberäkningar för att kontinuerligt, i realtid anpassa brusreduceringen beroende på hur väl hörlurarna sitter och hur du rör dig. Enligt våra tester i en rad olika situationer så verkar det här fungera över förväntan.

Under tågresa så plockade brusreduceringen bort merparten av det lågfrekventa buller som uppstår i bakgrunden och med musik igång på det, så hörs det inte alls. Du upplever en ljuvlig tystnad när du använder dina AirPods Max i småbullriga miljöer, oavsett om det är i köket med diskmaskinen igång eller om du bara vill njuta av en stunds lugn på resande fot.

Det transparanta läget är även det mycket användbart. Genom ett snabbt tryck på knappen för brusreducering på höger hörlur så släpper du in ljud från omgivningarna och kan snabbt lyssna av vad som händer omkring dig.

Våra tester visar att det fungerar riktigt bra och det är mycket smidigt om du behöver växla några snabba ord med någon, på gränsen till att kännas som om du inte ens hade hörlurar på dig alls.

Apple AirPods Max Smart Case

(Image credit: Techradar)

Batteritid och anslutning

Apple hävdar att AirPods Max klarar av upp till 20 timmar av musikuppspelning, samtalstid eller videouppspelning, något som kanske inte är våldsamt imponerande som så. Väger vi dock in att brusreduceringen alltid är aktiv så är det dock en godkänd tid, under omständigheterna.

De bästa over-earhörlurarna brukar prestera runt 30 timmar batteritid, även om väldigt många bara klarar sig runt 20 timmar i praktiken. Detta räcker dock trots allt till en eller ett par dagars tyngre användning, lite beroende på hur mycket du använder dem.

Den angivna batteritiden verkar stämma rätt bra enligt vår erfarenhet och vi gillar det faktum att Apples Smart Case gör att AirPods Max hamnar i ett ultraenergisparläge under förvaringen. Vi förstår dock inte varför det saknas möjlighet att manuellt stänga av AirPods Max, men vi uppskattar åtminstone att ultraenergisparläget verkar fungera riktigt bra och utan märkbar försämring av batteritiden över en natt.

Anslutning sker via Bluetooth 5 och tack vare det är parkopplingen både snabb och stabil samtidigt som du inte bör tappa anslutningen även om du rör dig bort från den kopplade enheten. Se bara till att undvika att placera flera tjocka väggar eller avstånd på över 400 meter mellan dina AirPods Pro och parkopplad enhet.

Enligt Apple kräver AirPods Max en Apple-enhet som kör iOS 14.3, iPadOS 14.3, macOS Big Sur 11.1, watchOS 7.2 eller tvOS 14.3 eller senare versioner av samtliga system. Även om de rent tekniskt fungerar med såväl Android som Windows-enheter så kommer du inte kunna dra full nytta av funktioner som spatialt ljud eller automatiskt byte av enhet utanför Apples ekosystem.

Apple AirPods Max Smart Case

(Image credit: TechRadar)

Funktionen för att automatisk skifta enhet innebär att du enkelt kan skifta mellan iPhone, iPad och Mac beroende på vilken enhet som söker fokus för stunden. Dess enkla parkoppling på iOS och iPadOS innebär dessutom att du snabbt kan komma igång med dina nya lurar. Parkoppling mot Android fungerar även det smidigt, men du tappar en del funktionalitet som spatialt ljud och vissa andra inställningar.

Du kan även dela ljud mellan två olika AirPods från i stort sett alla Apple-enheter, inklusive Apple TV 4K och iPod Touch,  så att du och en vän kan lyssna på samma musik samtidigt.

Självklart har Apple även inkluderat stöd för sin smarta assistent Siri, något som innebär att du kan använda röstkommandon för att styra uppspelning, samtal, justera volymen och få vägbeskrivningar, bland mycket annat. Siri kan även läsa upp inkommande meddelanden vid behov, något som är mycket smidigt om du inte vill eller kan fiska upp din telefon ur fickan eller väskan.

Denna funktionalitet är föga förvånande begränsad till Apple-enheter, något som gör att en del av de funktioner som AirPods Max har och som gör dem unika, de fungerar helt inte utanför Apples ekosystem.

Ska jag köpa Apple AirPods Max?

Apple AirPods Max

(Image credit: TechRadar)

Köp AirPods Max om...

... du har en iOS- eller iPadOS-enhet
Parkoppling och användning av AirPods Max med iOS-/iPadOS-enheter är otroligt enkelt och vi kan inte annat än att hylla Apple för den fantastiska användarupplevelsen som kommer med dessa hörlurar.

... du vill ha ett par unika hörlurar
AirPods Max ser onekligen annorlunda ut jämfört med de flesta andra hörlurarna på marknaden och dess design kommer onekligen dra blickar till sig vart du än är.

... du tittar på väldigt mycket film
Tittar du ofta på film i din iPhone eller iPad? Då kommer du potentiellt ha riktigt stor nytta av spatialt ljud och ett par AirPods Max kan vara det perfekta tillbehöret för din bärbara bioupplevelse.

Köp inte AirPods Max om...

... du endast använder Android-enheter
Det höga priset på AirPods Max innebär att vi inte kan rekommendera dem för annat än Apple-fantaster. Även om de fungerar med andra system så kommer du tappa en hel del funktionalitet som särskiljer AirPods Max mot konkurrerande hörlurar.

... du vill ha stöd för högkvalitativa ljudcodecs
Det finns endast stöd för Apples egna Apple Digital Masters och det lär inte räcka långt för finsmakaren som söker ett omfattande stöd för högkvalitativa ljudcodecs utöver det.

... du vill bara ha fantastiskt ljud
Även om det inte går att säga annat än att Apple AirPods Max låter fantastiskt, men, är audiofil något du identifierar dig som så kan du få ännu bättre resultat om du spenderar pengarna på ett par bra, öppna hörlurar med möjlighet att koppla till separat hörlursförstärkare.

Joakim Ewenson är en prylnörd av rang, älskar att testa produkter och att få berätta om upplevelserna i bild, text och video. Lätt Apple-nörd till vardags men tar sig mer än gärna an alla former av teknik, oavsett vad som finns utanpå såväl innaför skalet.